Een kwart van de volwassen Nederlanders slaapt met een knuffel

In een recent onderzoek getiteld "Knuffel jij?", uitgevoerd door Somnox, is gebleken dat 26% van de Nederlanders, oftewel 1 op de 4, slaapt met een knuffel. Deze verrassende statistiek onthult onze emotionele verbondenheid met knuffels, maar werpt ook licht op de positieve effecten die knuffels kunnen hebben op ons welzijn en slaapkwaliteit.

Het onderzoek, waaraan 458 personen deelnamen, liet een opvallende geslachtsverdeling zien, met 83% vrouwelijke en 15% mannelijke deelnemers, wat de prevalentie van knuffels onder vrouwen onderstreept. Leeftijdsgewijs is de verdeling breed, van jongeren tot senioren, waarbij vooral jongere deelnemers (18-24 jaar) aangaven met een knuffel te slapen (70%), een percentage dat afneemt naarmate de leeftijd stijgt.

Afbeelding 1: Slaap je met een knuffel? Verdeeld per leeftijdsgroep - Slaaponderzoek 2024 Somnox - Wereld Slaapdag
Afbeelding 1: Slaap je met een knuffel? Verdeeld per leeftijdsgroep - Slaaponderzoek 2024 Somnox - Wereld Slaapdag

 

Vrijdag 15 maart is het Wereld Slaapdag. Voor ons reden om extra aandacht te besteden aan het belang van goed slapen voor onze (mentale) gezondheid. Met onder andere een uniek slaaponderzoek onder ons eigen slaappanel!

De slaapkwaliteit onder de deelnemers varieerde, met 49% die hun slaapkwaliteit als zeer slecht tot gemiddeld beoordeelde. Interessant is dat degenen die beter slapen vaker aangeven met een knuffel te slapen, wat suggereert dat knuffels kunnen bijdragen aan een betere slaapervaring.

De belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor het gezelschap van een knuffel zijn comfort en ontspanning (33%), gevoel van veiligheid en geborgenheid (20%), en emotionele steun of geruststelling (18%). Vrouwen en mensen die slechter slapen neigen meer naar emotionele steun en geborgenheid als redenen voor hun keuze.

Bij de keuze van knuffels blijken traditionele knuffeldieren zoals beren en konijntjes populair, maar ook unieke en creatieve knuffels worden gekoesterd. Meer dan de helft van de knuffelbezitters geeft hun knuffel een naam, een gebruik dat afneemt met de leeftijd.

Wat betreft de maatschappelijke perceptie onder niet-knuffel slapers, toont het onderzoek aan dat er een brede acceptatie en begrip is voor volwassenen die wél met knuffels slapen. Veel respondenten erkennen de positieve aspecten, zoals comfort, veiligheid en de persoonlijke keuzevrijheid die hierbij komt kijken.

 

De wetenschap achter knuffelen

Diverse studies (1,2,3,4,5) ondersteunen de bevindingen van Somnox, waarbij de fysieke en emotionele voordelen van knuffelen worden benadrukt. Onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam toont aan dat het knuffelen met een object, zoals een knuffel, positieve effecten kan hebben op mensen met een laag zelfbeeld en die regelmatig angsten ervaren.

Volgens professor Patrick Luyten van de KU Leuven, die zijn inzichten deelde op het Vlaamse Radio 2, herinnert het contact met knuffels ons aan onze kindertijd en biedt het een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit gevoel kan bijzonder troostrijk zijn in volwassenheid, en het slapen met een knuffel kan deze positieve gevoelens oproepen en versterken.

Wetenschappelijke literatuur bevestigt dat knuffelen een rustgevend effect heeft, dat vergelijkbaar is met een menselijke aanraking. Dit simuleert een gevoel van verbondenheid en veiligheid, wat essentieel is voor een goede nachtrust, aangezien slaap een kwetsbare staat is waarbij vertrouwen en veiligheid cruciaal zijn.

Dit onderzoek onderstreept het belang van het omarmen van onze behoeften aan comfort en veiligheid en nodigt ons uit om onze slaapgewoonten en de objecten die ons troost bieden, te heroverwegen.

Voor meer informatie over hoe Somnox bijdraagt aan betere slaap en welzijn, bezoek somnox.nl

 

Voor meer informatie en mediaverzoeken kunt u contact opnemen met:

Referenties:

  1. Okazaki, Y., Asakawa, A., Ishii, K., & Yamada, Y. (2017). The stuffed animal sleepover: Enhancement of reading and the duration of the effect. Heliyon, 3.
  2. Golem, D. L., Eck, K., Delaney, C., Clark, R. L., Shelnutt, K., Olfert, M., & Byrd-Bredbenner, C. (2019). “My stuffed animals help me”: The importance, barriers, and strategies for adequate sleep behaviors of school‐age children and parents. Sleep Health, 5(2), 152–160.
  3. Landau, R. (1989). Affect and attachment: Kissing, hugging, and patting as attachment behaviors. Tradition, 10, 59-69.
  4. Tracy, R. L., & Ainsworth, M. (1981). Maternal affectionate behavior and infant-mother attachment patterns. Child Development, 52
  5. Murphy, M. L., Janicki-Deverts, D., & Cohen, S. (2018). Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. PLoS ONE, 13.
  6. Block, A. E., & Kuchenbecker, K. J. (2018). Emotionally supporting humans through robot hugs. Companion of the 2018 ACM/IEEE International Conference on Human-Robot Interaction.

 

 

 

 

 

Over Somnox

Somnox ontwikkelt innovatieve producten en services die bijdragen aan een goede nachtrust. Met de introductie van de Somnox Slaaprobot in 2016 werd de eerste stap gezet om slapeloosheid uit de wereld te helpen. De Slaaprobot van Somnox begeleidt gebruikers naar een trage ademhaling, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het de natuurlijke ontspanningsrespons van het lichaam activeert. Het is een onbewust proces, maar erg effectief: 87% van de gebruikers geeft aan dat hun slaapkwaliteit aanzienlijk is verbeterd. Somnox won diverse prominente prijzen, waaronder de Red Dot Design Award en de iF Design Award, en werd door de KVK Innovatie Award uitgeroepen tot meest innovatieve mkb-bedrijf. Zie ook somnox.com.

Neem contact op met

Stationsplein 45C1061 3033AK Rotterdam The Netherlands

+31 (0)10 899 4105

[email protected]

somnox.com